Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dalajláma a Halík se smějí: „Bůj je mystery"

Tato událost se datuje k 18. říjnu 2016 konference Forum 2000 na Žofíně, kde řečnily významné osobnosti.

Celé osazenstvo konferenčního sálu na Žofíně byla vykázána ven a všichni jsme se uctivě mačkali u dveří, až nás opět vpustí a urveme si nějaké dobré místo, kde budeme mít dobrý výhled na Jeho Svatost Dalajlámu.

Dojímá mě, jak jsou najednou lidi na sebe milí, protože jsou na jedné lodi.

Posvátná nedočkavost a všudypřítomné chvění, že mezi nás vstoupí je hmatatelná. Je úchvatné a úctyhodné, jak jediná osoba způsobí, že přítomní jsou aspoň na chvíli na vrcholu blaha, že ji uzří na vlastní oči. A jejich ušní bubínky hltají všechny moudrosti co vypouští z úst, protože je jejich hloubka obohatí a pohladí na duši.

Forum 2000 na závěrečnou panelovou diskusi „Svět a jeho výzvy současnosti“ pozvalo Jeho Svatost 14. Dalajlámu, pana Tomáše Halíka, indického sociologa Surendra Munshi  a aktivistku za ženská práva ze Saudské Arábie.- Manal al-Sharif.

Už všichni vcházejí do sálu a vítáme je bouřlivým potleskem. Jeho Svatost jde první a jako vždy s úsměvem na tváři, mává, zdraví všechny a se sepnutýma rukama nám žehná. V budhistických chrámech když Dalajláma vchází do místnosti, tak se všichni ukloní a vykonají tři prostrace, úklony na kolenou, přičemž se dlaněmi i čelem dotknou země, čímž vyjadřují hlubokou úctu a pokoru tomuto člověku, tady ho vítají ovace potlesku lidí ve stoje, co naplat, jiný kraj jiný mrav, ale stejně je dojemné, jak publikum aplauduje. Dočkali jsme se posvátné chvíle.

Přemítám:„Kolika lidem se právě splnil sen? Kolik lidí právě vnímá tu neopakovatelnou euforii vnitřního rozechvění že je v jedné místnosti s jedinečnou spirituální legendou současnosti? Kolik lidí podlehne dojetí a projeví následně soucitné jednání a podlehne uctivému jednání v každodenním konání?“

Odpovědi na to, co se mi honí hlavou nejsou podstatné. Důležité je uvědomění, proč Dalajlámu všichni tak milují. Samozřejmě, protože je moudrý, protože ztělesňuje posvátnost bytí a synergické aktivity reinkarnace včetně jejího poslání.

Ale proč je tak oblíbený? Protože je bezprostřední!

Usedne do křesla a jako by byl někde na vyhlídce, dá si ruku nad oči, aby mu nepřekáženy agresivní reflektory a dívá se do publika, chce podchytit všechny tváře a duše, které jsou s ním v jednom prostoru. On tady není pro nás jako nějaká povrchní celebrita, on je tady s námi! Doslova a do písmene tělem i duší.

Je úžasný, spontánní a svoucný.

Vytáhne si kšilt, který mu ladí s jeho šafránově červenou róbou a ujímá se slova, každému řečníkovi bylo vyčleněno osm minut. Nedokážu přesně interpretovat jeho slova, protože spíše vnímám tu přítomnou energii, která se zde rozvířila, je hebká, něžná a posvátná. Celá místnost je jako vyzenovaná. Jeho přítomnost je mystická a dokáže divy, i když to mnozí necítí.

Co je podstatné, že říká, že i teroristi jsou lidi, a proto každé náboženství či přesvědčení je nebezpečné, pokud je extrémně fanatické. Všichni mají jedno společné, věří ve Stvořitele, Boha, který vše zrodí a uvádí do života a oni, jako budhisté jsou prý „hříšníci”, protože ve své filosofii Stvořitele nemají a v takovou ikonu nevěří. A směje se tomu.

Jakékoliv prohlášení odlehčí svým nadhledem a inteligencí. Dokončí projev a slova se ujímá Tomáš Halík, mluví jako kniha, jeho vyjádření je sofistikované a zvučné, na začátku si neodpustí poznámku, že Jeho Svatost je skvělý „performer”, takže je vždy těžké řečnit po něm a zaujmout pozornost posluchačů:-). Nakonec jeho proslovu si ho Dalajláma dobírá se smíchem, zda může dokázat existenci Boha. Pan Halík pochopí jeho šprým a odpoví, že Bůh je „mystery” a věřit v Boha je jen znamením odvahy vkročit do oblaků zastřených tajemství a sžít se s touto tajuplnou záhadou. Oba se smějí a navzájem respektují.

Dalajláma  zívá, padá na něj únava, aby taky ne, program má nabitý a naplánovaný na minutu a každý se z jeho přítomnosti raduje a on ve své službě všechny rozradostňuje. Když jsem ho viděla tváří v tvář naplnilo se moje srdce klidem, loni i na začátku tohoto roku byl churavý, jeho zdraví bylo v ohrožení a lékaři doporučovali zrušení všech zahraničních cest do odvolání. Ale teď na vlastní oči vidím, jaké dobré kondici se těší, je vitální, fyzicky stabilizovaný. Jeho pleť je hebká a svěží, jeho vnitřní aura září jako u mladého kluka, je nabitá čistotou a psychickou vitalitou. Všechny ty modlitby miliard jeho příznivců a fanoušků, kteří se modlí za jeho zdraví a dlouhý život došly k naplnění.

V požehnaném věku osmdesáti jedna let prostě stále a neúnavně obohacuje druhé a jeho štěstí spočívá v jediném prostém gestu, být zde pro všechny, kteří potřebují inspiraci, vlídné slovo či jen úsměv a virtuální pohlazení od skromného mnicha, který symbolicky znázorňuje ztělesnění Buddhy Soucitu a jeho dobrosrdečnosti k celému lidstvu.

A je tak otevřený, přátelský a důstojně přítulný, bez okolků každého pohladí či pokyne rukou, ale nejraději někoho popichuje, je skvělé, jak se šibalsky směje a přívětivě dobírá okolí. Úžasné je, jak je jeho duch mladý a neúnavný. Jeho je obdivuhodná energie a autenticita je bezbřehá, bezhraniční a láskyplně povznášející.

Je nádherné, jak nás všechny spojuje ve víře, že je dobře na světě, když prohlédneme, že lidský život není prost problémů, ale s optimismem a neúzkoprsým pohledem má každá lapálie řešení. Jen se musíme na ni podívat zpovzdálí a z větší perspektivy. Nic není permanentní a pokud budeme žít v naději a vlastním svědomí vědomě a důstojně, pak nám všem tady bude dobře!!!

Děkujeme, znovu aplaudujeme. Znovu vzdáváme hold Jemu, prezidentu Havlovi, řečníkům a především organizátorům konference Forum 2000, že jsme se dočkali opět jeho bezvadně bezprostřední ukázky lidskosti a moudrosti.

Záznam z konference naleznete zde:

https://www.youtube.com/watch?v=1kdh10vqdYs.

Autor: Alexandra Kropp | úterý 25.10.2016 7:00 | karma článku: 17,54 | přečteno: 823x
  • Další články autora

Alexandra Kropp

České tradice Velikonoc jsou ve světě nepochopitelné

Velikonoční svátky, jako tradiční oslava jara, jsou vždy tak trochu pomstou pro ženy. Vždy, když na to přijde a já v cizině vyprávím, jak se svátky „zmrtvýchvstání Ježíše Krista” u nás slaví, všichni nechápavě kroutí hlavami.

18.4.2017 v 7:41 | Karma: 15,46 | Přečteno: 1061x | Diskuse| Ona

Alexandra Kropp

Hospodská etuda aneb Já U zlatého tygra

Už si nevzpomenu, kdy jsem byla v hospodě naposledy, ale když jsem v ČR tak je to skoro povinnost, tudíž návrh, že se sejdeme „U tygra“ jsem nijak nerozporovala. U Zlatého tygra mě políbila pisatelská múza...

19.11.2016 v 7:00 | Karma: 12,71 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Alexandra Kropp

Reflexe Sametové revoluce

Juchů juchů, 17. listopadu je tu! Co by s námi bylo, kdyby ho tenkrát v roce 1989 nebylo!? Svoboda slova, pohybu je tu...

17.11.2016 v 9:57 | Karma: 13,37 | Přečteno: 317x | Diskuse| Společnost

Alexandra Kropp

Barvy podzimu přebila paní zima

Martin na bílém koni letos skutečně přijel, i když o den dříve, ale vyzdobil mi úžasně ranní rozjímání.

10.11.2016 v 8:32 | Karma: 12,26 | Přečteno: 490x | Diskuse| Ona

Alexandra Kropp

Česká země je pestrobarevně malebná a podzimně voňavá…

Ta podzimní nádhera, jež se míhá za okny je daleko výživnější a nesrovnatelně obohacující než to, co nám nabízejí obrazovky mobilů nebo počítačů... Miluji jízdy vlakem a surrealisticky zbarvenou, šťavnatou pestrobarevnou krajinu.

5.11.2016 v 7:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 275x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  9:48

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Soud rozhodne v případu upálení družky. Bylo to italské manželství, říká obžalovaný

25. dubna 2024  9:45

Krajský soud v Brně dnes vyhlásí rozhodnutí v případu muže, kterého obžaloba viní z vraždy družky v...

PŘEHLEDNĚ: Langšádlová nekončí jako první. Jaké změny už zažila Fialova vláda?

25. dubna 2024  9:33

Přehledně Ve čtvrtek oznámila demisi ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). V koaliční...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 353x
Alex Kropp alias SAMA NA CESTÁCH

 

Světoběžnice, inspirátorka, spisovatelka - průvodkyně do neznáma, která se vydala do světa uchopit své životní poslání a převést ho v každodenní realitu sdílení i altruistické pomoci. Pohodlí domova vyměnila s radostí za nejistotu dobrodružství při cestování a už několik let se věnuje dobrovolnické činnosti ve světě a pomáhá těm, kteří to potřebují.

Její aspirací je sdílení vlastního osobního příběhu:„Cesta životem snovým a smysluplným, okořeněná inspirací a motivací pro druhé k žití plnohodnotných dní” prostřednictvím osobní stránky SAMA NA CESTÁCH (www.samanacestach.cz). 

SDÍLENÍ JE PÉČE, PÉČE JE LÁSKA  A LÁSKA JE NADE VŠE 

 

Seznam rubrik