Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Světová utopie beznaděje

Když jsem se včera ráno probudila, napadlo mě:„Pátek patnáctého, to bude príma den”, nezní to tak nechutně jako pátek třináctého, i když pro mne je vždycky šťastný.

Protože nezáleží na datumu, ale našem přístupu:-).

První, co mě zasáhlo na Facebooku, byla zpráva o nájezdu náklaďáku do davu lidí a strachy známých, jestli jejich známí, kteří se ve Francii nacházejí, jsou živí. Paradoxně den před tím, jsem mamince říkala, že si zaletíme do Nice, že jsme tam ještě nebyly. Teď jsme rády, že jsme tam, kde jsme.

Netuším, kam ten dnešní svět spěje, ale nějak mi pozbývá naděje. Kdy už konečně někdo ty vraždící maniaky a nevypočítavé teroristy vezme do náruče a pochová je a pošle do háje??!!

Otevřu si mail a čtu psaníčko od mé kamarádky Australanky, největší a nejzářivější slunce pod Sluncem, vysmátá osůbka s nejlaskavějším srdcem a nejotevřenější duší, jež jsem na svých Cestách potkala. Je jako má pokrevní sestra. Známe se rok a naše osudy souzněly s dobrovolničením a sociální tématikou ještě dříve, než jsme na sebe natrefily. Probraly jsem skoro všechno, od vztahů, kamarádů i podstatu vesmíru. Ta jemná, šmrcovní kočka s hustýma vlasama a roztomilým aussie slangem se mi právě svěřila, že znovu musela nastoupit léčbu a najet na mega dávky antidepresiv, aby se nezbláznila. 

Nerozumím naprosto ničemu, holka, která má zázemí, domov, rodinu, několik sourozenců, dostatek financí, že si může cestovat po světě a nepracovat několik let se užírá v nespokojenosti a sebevědomé potupě. Oč je její příběh více bizarní je, že skoro celý rok strávila v Nepálu a Indii v budhistických centrech, kde by dávky štěstí měly být rozpuštěny v molekulách vzduchu a s každým nádechem kvanta hormonů štěstěny přijímaných v ústrety vnitřní prázdnoty měly být dokonalými medikamenty lečící útroby tělesné soustavy.

Co nám sakra krucihimlhergot chybí! Proč se neustále cítíme poloviční, zdeptaní, prázdní a doznáváme se nejbližším k sebevraždě? Copak tento svět už skutečně uvadl na kráse? Copak už nevidíme zázraky na každém kroku? Proč je tato planeta jedno velké údolí smutku a krokodýlí slzy se řinou z očí hvězd, které na naše  lidské utrpení a povrchní zoufalství nechápavě civí a kropí je v palčivé bezradnosti, že jsme pozbyli soudnosti? Civilizace spěje ke zkáze. Mordujeme se navzájem, či ostentativně ubližujeme sami sobě, když nejsme vděční za to, co máme. Když jsme hluchoněmí a slepí ke všem darům sneseným v naše ústrety. A to nesleduji už několik let zprávy ani televizi, takže vše mám jen zprostředkované díky fejsbukovému hurónství a přátelskému sdílení.

Ale naštěstí mám i super zprávy z dnešní výpravy do útrob budhistické stúpy, která se tyčí na pobřeží Středozemního moře a je majákem všem, kteří vyznávají Budhův hrobový klid. „Colours y Luz “(Barvy a Světlo) je název fotografické výstavy, která přibližuje smrt a pohřební ceremonii Karmapy. A nejsilnější poznatky z budhistického moudrosloví jsou, že nic není permanentní, všechno jednou skončí. Uf, to je peckovní zpráva, kéž už tato devastující civilizační melancholie pomine a probudíme se v jásavých výkřicích provolávající slávu našemu životu! A když máme problém, tak má vždy řešení. Kloudné či pozvolné, ale má své opodstatnění neklesat namysli. Tak hurá, kdo má nápad na vysvobození?!

Mudrcové v šafránových róbách nám tato moudra vtloukají do hlavy už od nepaměti a já si bezprostředně vzpomínám na geniální hlášku pana Trojana v báječném divadelním představení Ucpaný systém, když mu, jako Bohu, který musel denodenně čistit člověčí výkaly a už byl z té nechutné dřiny znechucený a vyčerpaný, tak mu nějaká chytrá horákyně hysterickým hlasem radila, aby vyzkoušel “tu meditaci”, nacož ji bristkně odpověděl:  „Víte co, s tou vaší meditací si klidně vytřete prdel, i ten váš Budha by se tady z toho posral.” Psal se rok 2012 a v hledišti jsem se tomu smála jenom já. I když to vlastně k smíchu není, spíš je to k pláči, jak to tady mezi námi lidmi chodí.

Ale nevidím to jen černě, každá mince má dvě strany a navíc v Ostravě vyhrávají Colours všemi barvami a podle nejnovějších zpráv speed dating tam frčí jako o život a mně z této informace plesá srdce, že se lidé seznamují jako o život a hledají lásku a milované náručí. Nádherný nápad pro hlučné ozvučí, organizátorům gratuluji. 

Na komentář k tomu, co se odehrálo v Turecku už nemám sílu, mám tam tatínka, i když je nevlastní mám ho ráda a pevně věřím, že se vrátí zdravý a živý.

A co těm k včerejším eskapádám dodat? Že zaplaťbánbůh je už sobota a my máme před sebou další nadějný den.

Tož milujte se a množte se, ať je nás pozitivních a dobře nabitých čím dál tím více!!!

 

Autor: Alexandra Kropp | sobota 16.7.2016 11:22 | karma článku: 11,84 | přečteno: 292x
  • Další články autora

Alexandra Kropp

České tradice Velikonoc jsou ve světě nepochopitelné

Velikonoční svátky, jako tradiční oslava jara, jsou vždy tak trochu pomstou pro ženy. Vždy, když na to přijde a já v cizině vyprávím, jak se svátky „zmrtvýchvstání Ježíše Krista” u nás slaví, všichni nechápavě kroutí hlavami.

18.4.2017 v 7:41 | Karma: 15,46 | Přečteno: 1061x | Diskuse| Ona

Alexandra Kropp

Hospodská etuda aneb Já U zlatého tygra

Už si nevzpomenu, kdy jsem byla v hospodě naposledy, ale když jsem v ČR tak je to skoro povinnost, tudíž návrh, že se sejdeme „U tygra“ jsem nijak nerozporovala. U Zlatého tygra mě políbila pisatelská múza...

19.11.2016 v 7:00 | Karma: 12,71 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Alexandra Kropp

Reflexe Sametové revoluce

Juchů juchů, 17. listopadu je tu! Co by s námi bylo, kdyby ho tenkrát v roce 1989 nebylo!? Svoboda slova, pohybu je tu...

17.11.2016 v 9:57 | Karma: 13,37 | Přečteno: 317x | Diskuse| Společnost

Alexandra Kropp

Barvy podzimu přebila paní zima

Martin na bílém koni letos skutečně přijel, i když o den dříve, ale vyzdobil mi úžasně ranní rozjímání.

10.11.2016 v 8:32 | Karma: 12,26 | Přečteno: 490x | Diskuse| Ona

Alexandra Kropp

Česká země je pestrobarevně malebná a podzimně voňavá…

Ta podzimní nádhera, jež se míhá za okny je daleko výživnější a nesrovnatelně obohacující než to, co nám nabízejí obrazovky mobilů nebo počítačů... Miluji jízdy vlakem a surrealisticky zbarvenou, šťavnatou pestrobarevnou krajinu.

5.11.2016 v 7:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 275x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 353x
Alex Kropp alias SAMA NA CESTÁCH

 

Světoběžnice, inspirátorka, spisovatelka - průvodkyně do neznáma, která se vydala do světa uchopit své životní poslání a převést ho v každodenní realitu sdílení i altruistické pomoci. Pohodlí domova vyměnila s radostí za nejistotu dobrodružství při cestování a už několik let se věnuje dobrovolnické činnosti ve světě a pomáhá těm, kteří to potřebují.

Její aspirací je sdílení vlastního osobního příběhu:„Cesta životem snovým a smysluplným, okořeněná inspirací a motivací pro druhé k žití plnohodnotných dní” prostřednictvím osobní stránky SAMA NA CESTÁCH (www.samanacestach.cz). 

SDÍLENÍ JE PÉČE, PÉČE JE LÁSKA  A LÁSKA JE NADE VŠE 

 

Seznam rubrik