Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nomádem ano či ne.-?

Pohráváte si i vy s myšlenkou, že dáte výpověď a odletíte na přepychové pobřeží a tam budete v houpací síti chytat lelky a užívat si nicnedělání?  A pak až se vám to omrzí, vezmete počítač a stanete se digitálním nomádem? 

Po očku sleduji internet, jak se zde rozmáhá enkláva současných „moderních nomádů”, kteří se honosí různorodými tituly a zvučnými názvy a postují provokativně ležérní fotografie, aby nalákali na své programy nové klienty. Nic proti ničemu, všem to přeju, ale jestli podléháte záchvatům závisti či zlosti, že je pondělí a vy po víkendovém lebedění musíte znovu do pracovního procesu a oni se rochní na pláži, zatímco vy se lopotíte z práce do práce v rutinním kolotoči povinností a odnevidím donevidím propadáte hysterii, že nic nestíháte a sedíte ve vydýchané kanceláři, tak vás s přehledem vyvedu z omylu. Mnohdy není co závidět a neměli bychom se nechat ošálit iluzí romantické scenérie, i ta po nějaké době zevšední a vybledne.

Mořská pobřeží mají nesporně pro nás Čechy vůni exotiky, protože s lokalizací naší republiky v Srdci Evropy jsme jako neplavci, což je ovšem pouhé metaforické přirovnání. A přirozeně, čeho se nám nedostává, po tom automaticky prahneme. Plaveme rádi a nejraději se koupeme ve vlastním potu úspěchů nikoliv neúspěchů podle toho, jak se naše záměry a plány vydaří.

Novodobý trend “podnikání z pláže” zní sice krásně, můžete celý den chodit v plavkách, zavinutí v pareu či sarongu (šátek z Bali nahrazující oblečení) či rozevlátých šatičkách a v žabkách (staromódní označení pro flip-flopy) nebo úplně bosí, akorát to má jednu nevýhodu a to tu, že máte písek úplně všude, a když říkám úplně všude, tak myslím úplně VŠUDE!!! Přijde mi k smíchu, jak všechna PRO mají svá PROTI, jako že ryba má kosti, psi blechy a moře vlny.

 

Znám pár lidí, co měli „ty koule”, aby se přemístili a založili vlastní byznysy na území omývané světovými oceány, ať už to jsou potápěčská centra či surfařské základny nebo gurmánské pohostinství i ubytovací komplexy a věřte nebo ne, i když vše zní nadmíru vznešeně a vzdušně, nenechte se mýlit, všude chleba o dvou kůrkách. Nikdy není nic jednoduché, jak na první pohled vypadá. I kovářova kobyla chodí bosa.-).

Ovšem novodobí „pracovní kočovnící” mají životní styl odlišný, nic je neváže k jednomu místu, mohou si volit destinace podle situace, rozmaru či počasí anebo jak se vyspí:-). Ale i oni si v cizině vystojí svoje, to mi věřte! Například to, že vás zaživa vysávají komáři o velikosti mouchy nebo že padáte únavou díky přehřátí z teplotních rekordů či nepříjemné vlhkosti vzduchu na něž naše těla nejsou zvyklá jsou prostá fakta, která nikdo neudává.

Je sice nasnadě, že se všem nástrahám a dehydratacím organismu můžete spolehlivě vyhnout dodržováním pitného režimu a zdravého životního stylu, vždyť prostředí je úžasné, čerstvě voňavý vzduch proudí organismem a okysličuje smysly, na něž jste už dávno zapomněli. Pestrá strava ve většině případů organická a denní přísun tropického ovoce je bonusem a znovu obnovená vitalita je nesporná konkurenční výhoda. 

Nemusíte kupovat oblečení na čtyři roční období ani platit nehorázné účty za topení, to vše jsou nesporné klady, ale když se podíváte pod pokličku skutečné reality, tak není moc co závidět. Pozlátko je jako zlaté prasátko, není zaručeno, že ho člověk spatří na vlastní kůži.

Svědomití světoběžníci neponechají nic náhodě a nechávají si aplikovat všechna možná očkování, jež jsou nezbytná pro zvolená území. Hepatitis A, B, žlutá zimnice, břišní tyfus, cholera, tetanovka jsou základními předpoklady pro odhodlání se k pobytu v různých zákoutích naší planety. Ovšem ne na všechno existují léky a prevence. Místo chřipky můžete chytnout horečku dengue (virus, ktery napadá organismus po komářím štípnutí, doposavad je to neléčitelná choroba, na niž neexistují medikamenty a může být až fatální). Oproti tomu malárii mužete předcházet užíváním léků, ale to svinstvo, co je v nich obsažené vaše tělo ochromí na několik měsíců a má devastující následky na lidské orgány. 

Uvědomte si, že nemůžete vyrazit ven bez pokrývky hlavy a slunečních brýlí, musíte na sebe neustále patlat krém na opalování, nejlépe s vysokým ochranným faktorem, protože rakovina kůže je hrozba jako každá jiná. Musíte si hlídat, kam šlapete, zda se po zemi neplíží nějaký aligátor či jedovatý had netrůní překvapivě v záchodové míse. Líbezné cvrkotání cikád už po několika měsících nemůžete ani vystát a jste alergičtí na všechnu zvířecí havěť či na pavouky, kteří mají rozměry vaší ruky. A švábi jsou jako mouchy, naprosto běžní společníci vašeho obydlí.

Jste-li stateční, a proti všem přírodním elementům imunní, jsou vaše předpoklady pro žití na pláži dokonalé. Ale přesto se ze systému úplně nevymaníte, musíte si stále platit zdravotní pojištění a k tomu navíc cestovní pojištění, podávat daňová přiznání, vyřizovat mezinárodní řidičské průkazy a řešit vízové povinnosti, což je kapitola sama pro sebe. A pokud pracujete na dálku a jste odkázáni na internetové připojení, tak pak výpadky elektřiny, (jež jsou na ostrovech velice časté) jsou každodenně vašimi nočními můrami.

To je jen ve zkratce vše, co mě napadlo dodat k novodobému trendu. Bezesporu tento záviděníhodný životní styl může být lákadlem pro mnohé, má svá pozitiva a dotyčný si ho může náležitě vychutnat, protože je svým pánem, nemusí dodržovat pravidla docházky a kódy oblékání. Vyskytuje se tam, kde je mu příjemně, kde se cítí dokonale pohodlně a kde mu to vyhovuje. Pro mnohé je tato volnomyšlenkářská vize snem a sny se mají plnit, ale také realizovat, aby člověk zjistil, zda by ho tento životní styl opravdu napňoval a uspokojoval. Otestuje si sám sebe a své schopnosti, zda je dostatečně statečný ustát všechny nástrahy a strávit odlišné kulturní rozdíly, zadaptovat se na místní podmínky a zpracovat mentálně odlišnou životní úroveň. Nejeden z nomádů se musí mnohdy vyrovnat s pocity osamělosti či nepatřičnosti, pokud se nezabydlí v cizině s rodinou či partnerem, nebo v kruhu spřízněné komunity.

Pokud si i vy pohráváte s myšlenkou, že dáte výpověď a odletíte na přepychové pobřeží a tam si budete v houpací síti chytat lelky a užívat si přepychového nicnedělání, jen si to vyzkoušejte, tipuji, že vás to bude bavit pouhých několik dnů, protože pokud neděláte to, co vás baví, nemůžete dosáhnout nikdy úplného štěstí ani vnitřního naplnění, takové vzácné poklady na žádné z pláží nenajdete, to vám garantuji. A najít smysluplný projekt, jenž má naději na úspěch a udržet ho několik let při životě, stojí veliké úsilí a jen někteří mají to štěstí, že mají tolerantní zaměstnavatele či štědré sponzory, zajišťující pravidelné příjmy na dostačující živobytí. 

Ale všechno jde, když se chce, a záleží jen na vás, jak si svůj záměr nadefinujete. Zda jste schopni vymanit se z pasivity a z nekonečné množiny neznámých vytvořit si život plný kreativních aktivit a vlastním přičiněním vykonávat něco důležitého a bohulibého, pro společnost prospěšného, což jsou klíčové předpoklady k vytvoření přidané hodnoty bytí a tvoření, koeficientu úspěšnosti následování vlastního údělu. Jestli to, pro co jste se rozhodli má uvědomělou podstatu a opravdu stojí za výdej energií, váš život tudíž povznáší a má tudíž hlubší smysl.

Snažila jsem se zhmotnit povědomí o novodobých trendech, pojmenovat jejich klady i zápory a bez přikrášlování odkrýt závoj neznalosti podmínek v cizích krajích. Všechno na světě má samozřejmě různé úhly pohledů, jako i mince má dvě různé strany a člověk, pokud následuje vlastní talenty a dary a je strůjcem osobního příběhu, nemusí zrovna ležet na pláži, aby odhalil svá poslání a obohacoval druhé svou přítomností a moudrostí.

Mějte se krásně, mávám (z pláže:-)

Alexka

Autor: Alexandra Kropp | pátek 8.7.2016 6:21 | karma článku: 13,50 | přečteno: 271x
  • Další články autora

Alexandra Kropp

České tradice Velikonoc jsou ve světě nepochopitelné

Velikonoční svátky, jako tradiční oslava jara, jsou vždy tak trochu pomstou pro ženy. Vždy, když na to přijde a já v cizině vyprávím, jak se svátky „zmrtvýchvstání Ježíše Krista” u nás slaví, všichni nechápavě kroutí hlavami.

18.4.2017 v 7:41 | Karma: 15,46 | Přečteno: 1061x | Diskuse| Ona

Alexandra Kropp

Hospodská etuda aneb Já U zlatého tygra

Už si nevzpomenu, kdy jsem byla v hospodě naposledy, ale když jsem v ČR tak je to skoro povinnost, tudíž návrh, že se sejdeme „U tygra“ jsem nijak nerozporovala. U Zlatého tygra mě políbila pisatelská múza...

19.11.2016 v 7:00 | Karma: 12,71 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Alexandra Kropp

Reflexe Sametové revoluce

Juchů juchů, 17. listopadu je tu! Co by s námi bylo, kdyby ho tenkrát v roce 1989 nebylo!? Svoboda slova, pohybu je tu...

17.11.2016 v 9:57 | Karma: 13,37 | Přečteno: 317x | Diskuse| Společnost

Alexandra Kropp

Barvy podzimu přebila paní zima

Martin na bílém koni letos skutečně přijel, i když o den dříve, ale vyzdobil mi úžasně ranní rozjímání.

10.11.2016 v 8:32 | Karma: 12,26 | Přečteno: 490x | Diskuse| Ona

Alexandra Kropp

Česká země je pestrobarevně malebná a podzimně voňavá…

Ta podzimní nádhera, jež se míhá za okny je daleko výživnější a nesrovnatelně obohacující než to, co nám nabízejí obrazovky mobilů nebo počítačů... Miluji jízdy vlakem a surrealisticky zbarvenou, šťavnatou pestrobarevnou krajinu.

5.11.2016 v 7:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 275x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:20

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32,  aktualizováno  11:19

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  11:19

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 353x
Alex Kropp alias SAMA NA CESTÁCH

 

Světoběžnice, inspirátorka, spisovatelka - průvodkyně do neznáma, která se vydala do světa uchopit své životní poslání a převést ho v každodenní realitu sdílení i altruistické pomoci. Pohodlí domova vyměnila s radostí za nejistotu dobrodružství při cestování a už několik let se věnuje dobrovolnické činnosti ve světě a pomáhá těm, kteří to potřebují.

Její aspirací je sdílení vlastního osobního příběhu:„Cesta životem snovým a smysluplným, okořeněná inspirací a motivací pro druhé k žití plnohodnotných dní” prostřednictvím osobní stránky SAMA NA CESTÁCH (www.samanacestach.cz). 

SDÍLENÍ JE PÉČE, PÉČE JE LÁSKA  A LÁSKA JE NADE VŠE 

 

Seznam rubrik